Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΝΕ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ...ΔΥΝΑΤΟ

Νομίζω όλοι έχουμε ζήσει από εκείνες τις καταστάσεις που δίνεσαι ολοκληρωτικά σε ανθρώπους και άλλοτε το μετανιώνεις  για αυτή σου την απόφαση και άλλοτε νιώθεις περήφανος για την επιλογή σου.  Η απόρριψη και η προδοσία στη ζωή είναι κάτι σαν το αξίωμα στα μαθηματικά , το δέχεσαι  χωρίς να  προσπαθήσεις στιγμή να αμφιβάλλεις για την αλήθεια που κρύβει.
 Όταν λοιπόν  ο πόνος που μας έχουν προκαλέσει ξεπεράσει το μετρό των ανοχών μας τότε προκαλούνται μέσα μας συναισθήματα που μας τρομάζουν . Τρομάζουν κυρίως εμάς τους ίδιους που βλέπουμε πτυχές του εαυτού μας που δεν ξέραμε ότι υπήρχαν. Πτυχές που κρύβουν μίσος , οργή , εκδίκηση  και πάνω από όλα άρνηση προς το ίδιο μας το είναι . Και τότε ίσως ζούμε την χειρότερη φάση της ζωής μας. Εκεί που δεν μας έφτανε που οι άλλοι μας έχουν στήσει στον τοίχο και μας ρίχνουν για να μας αποτελειώσουν , αλλά βάζουμε και τον εαυτό μας δίπλα.  Είμαστε οι ίδιοι μια μομφή! Και τότε τείνουμε να πιστέψουμε πως όλα τα αρνητικά που με προσέδωσαν οι άλλοι είναι αλήθεια , τείνουμε να πιστέψουμε πως η κακή πτυχή που κρύβουμε μας χαρακτηρίζει απόλυτα…
Αλλά έρχεται μια μέρα που σηκώνεσαι από το κρεβάτι και κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και σου λείπει αυτό που ήσουν , σου λείπει αυτός ο ψυχισμός που κάποιοι  κατάφεραν να ‘βιάσουν ’ για να ικανοποιήσουν τον εγωισμό και το εγώ τους.  Και τώρα τι; Και τώρα  πως προχωράμε παρακάτω σκέφτεσαι…;
Σίγουρα δεν  γίνεται -αγαπητέ μου αναγνώστη- να προχωρήσεις  στη ζωή σου  όταν τοποθετείς το ίδιο σου το είναι απέναντί σου .Όταν εσύ ο ίδιος διαιωνίζεις την κατάσταση του πόνου και της δυστυχίας που βρίσκεσαι . Γιατί αφού χτίζεις εσύ το δρόμο που βαδίζεις δεν επιλέγεις  άλλο μονοπάτι και συνεχίζεις στην ίδια ευθεία ; Ναι είναι δύσκολο , ναι τώρα φαίνονται όλα μαύρα …και ίσως όντως είναι μαύρα ….αλλά θέλεις να μείνεις για πάντα εκεί ; Αυτήν την ερώτηση κάνε στον εαυτό σου… και περίμενε μια ειλικρινή απάντηση.
Κάποτε είχα ακούσει πως η μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή είναι η αποτυχία και πως η μεγαλύτερη αποτυχία είναι η επιτυχία.  Ακούγεται παράλογο το ξέρω  ….Αλλά για σκέψου λίγο …όλες αυτές οι αποτυχίες δεν σε έχουν κάνει να πεισμώσεις στη ζωή σου; …Να ξανασηκωθείς και να διεκδικήσεις το κάτι καλύτερο;                                                                 Αντιθέτως η επιτυχία φέρνει τέλμα και το τέλμα στεγνώνει τον άνθρωπο … τον κάνει να μένει στη ουσία άπραγος , να μην επιδιώκει την αλλαγή. Έτσι και ο πόνος και η δυστυχία …. είναι μια αποτυχία που έχει σκοπό να μεταβάλλει τη ζωή σου … Να σου ανοίξει τα μάτια και να σου πει ότι για να φτάσεις να πονέσεις τόσο σημαίνει ότι κάτι πρέπει να αλλάξεις , κάποιος δεν σου φέρθηκε σωστά , κάποιος δεν σου αξίζει …. Ίσως ακόμα και εσύ ο ίδιος οφείλεις στο εαυτό σου μια αλλαγή …ένα νέο ξεκίνημα.
   Έχεις συνειδητοποιήσει γιατί τα αρνητικά συναισθήματα σου είναι τόσο οδυνηρά ; Γιατί εμπεριέχουν τον φόβο! Τον φόβο ότι πρέπει να ξεφύγεις από την αδράνεια σου ….τον φόβο ότι ίσως σου συμβεί κάτι χειρότερο από πριν …τον φόβο ότι η αβεβαιότητα θα σε κατατρέχει. Ναι όλοι φοβόμαστε γιατί δεν ξέρουμε πόσο  χειρότερο μπορεί να γίνει το τωρινό χειρότερο….  Αλλά σίγουρα αν καθίσουμε θεατές στη ζωή μας να κοιτάμε  την  κατάντια μας και να θεωρούμε δεδομένη την κατάληξη μας τότε σίγουρα υπάρχει χειρότερο….
Και επειδή το νόημα αυτού του κειμένου είναι να βγει κάτι καλύτερο από αυτές τις άσχημες πτυχές…. Να  μην μετανιώνεις ποτέ για όσα έζησες  και κυρίως για τις κακές στιγμές …γιατί χάρη σε αυτές θα βρεις καλύτερες από αυτές που μέχρι τώρα θεωρούσες υπέρτατες….  Ο πόνος είναι η δεδομένη  , η ευτυχία όχι όμως ….. Θέλει κυνήγι και μόχθο. Θέλει πείσμα και υπομονή …. Και κυρίως θέλει να πιστέψεις στην δύναμη που κρύβεις μέσα σου. Κοίτα γύρω σου. Σίγουρα κάτι έχεις καταφέρει που κανένας άλλος δεν το έχει κάνει , έστω και κάτι ελάχιστο , κάτι που θεωρείς χαζό . Σίγουρα έχεις κάτι καλό που δεν το έχει κανείς άλλος….  Έτσι κοίτα μέσα σου και θα δεις τα κίνητρα που αγνοούσες …. Τα κίνητρα που θα σε κάνουν να ξεπεράσεις τα πάντα !
.


Σχολιάστε: