Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Γενιά των 500 ευρώ και των.... 0 ονείρων …

                    Η αλήθεια είναι ότι σκεφτόμουν πολύ καιρό το επόμενο άρθρο μου. Από τη μια πλευρά ήθελα να γράψω κάτι αισιόδοξο γιατί η εποχή είναι πραγματικά δύσκολη και έχουμε όλη ανάγκη από λόγια δύναμης και από την άλλη είναι λάθος να εθελοτυφλούμε και να μην μιλάμε για την επικρατούσα κατάσταση όπως ακριβώς έχει .

Είναι πολύ δύσκολο ένας άνθρωπος να αγωνίζεται και να παλεύει για το τέλειο και την αριστεία στη ζωή του , εάν δεν έχει όραμα , εάν δεν έχει στόχο. Στόχο που να ξέρει μέσα του ότι έχει έστω και λίγες πιθανότητες να πετύχει. Σκέψου τον εαυτό σου αναγνώστη μου! Πόσο εύκολα μπορείς να διεκδικήσεις κάτι από τη ζωή σου , όταν ξέρεις ότι τα χιλιάδες εμπόδια και η αβεβαιότητα που ορθώνονται μπροστά σου μπορεί τελικά να σε κάνουν να αναθεωρήσεις τον στόχο σου , το άλλοτε ιδεατό σου όραμα ; Ή εάν ξέρεις πολύ καλά ότι όλα τα μέσα που θα σε βοηθήσουν στην επίτευξή του είναι είτε ανύπαρκτα , είτε βυθισμένα στην ανασφάλεια ; Κάπως έτσι έχουν και τα πράγματα για τους σημερινούς νέους στην Ελλάδα. Μεγαλωμένοι σε ένα σχολείο που μας έμαθαν ότι θα προοδεύσουμε αν ανταγωνιζόμαστε τον διπλανό μας , σε ένα σχολείο που το κέντρο του ήταν η ποσότητα και όχι η ποιότητα της γνώσης , σε ένα σχολειό που ποτέ δεν σου μαθαίνει πώς να είσαι ΣΩΣΤΟΣ άνθρωπος ,τι θα πει σέβομαι το ΚΑΘΕ άτομο, σέβομαι τη διαφορετικότητα όσο παράταιρη και ακατανόητη είναι για εμάς , τι θα πει αξία , αξιοπρέπεια , απόκτηση ψυχικής ισορροπίας και πολλά άλλα που δυστυχώς καταλαβαίνουμε τις ελλείψεις τους όταν έχουμε ήδη βγει στο στίβο της ζωής .
Και τώρα θα πει κανείς πολύ θεωρητικά όλα αυτά …. Ποια είναι η ουσία ; Τι μέλλον έχει αυτή η γενιά;
Σίγουρα ζούμε σε μια από τις πιο δύσκολες εποχές. Και όσοι λένε ότι δεν ζήσατε επί κατοχής οπότε δεν γνωρίζετε τι σημαίνει πραγματικά βάσανα , πόνος , πείνα …. Να πω ότι ίσως η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη και αυτό γιατί όταν ο κίνδυνος είναι απροσδιόριστος , ατέρμων και άγνωστος τότε δεν ξέρουμε και ποια όπλα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να πολεμήσουμε όλο αυτό. Στην κατοχή ήξερες πως υπήρχε πείνα οπότε κράταγες αποθέματα ,ήξερες ότι υπήρχε ο κατακτητής Γερμανός…. κάτι συγκεκριμένο από οποίο έπρεπε να κρυφτείς .Στη σημερινή Ελλάδα ποιος είναι ο εχθρός ; Είναι οι πολιτικοί; Είναι οι πολυεθνικές που απομυζούν παραγωγούς- επιχειρήσεις και κάποιες φορές και καταναλωτές ή μήπως είμαστε εμείς οι ίδιοι που επιτρέψαμε η χώρα μας να φτάσει στο ναδίρ ;
Ίσως φταίμε όλοι , αλλά ό,τι έγινε ανήκει στο παρελθόν και είναι λάθος να προσκολλάμε σε αυτό.Ναι είμαστε η γενιά των 500.Ναι είμαστε η γενιά που κάνει συλλογή από πτυχία. Ναι είμαστε η γενιά που δουλεύουμε ακόμα και 14 ώρες τη μέρα και οι Ευρωπαίοι μας αποκαλούν τεμπέληδες. Ναι είμαστε η γενιά που ζούμε μέσα στην αβεβαιότητα και δεν μπορούμε να απολαύσουμε όπως θέλουμε τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας. Ναι είμαστε η γενιά που αγωνίζεται για τους στόχους της έχοντας τα πιο σκληρά και αποκαρδιωτικά εμπόδια.
Και ;
Λοιπόν έχω μια αρχή στη ζωή μου που ποτέ δεν με έχει προδώσει και θα ήθελα να είναι και αυτό που θα θυμάσαι . Να βάζεις στόχους στη ζωή σου που πραγματικά ποθείς και θέλεις εσύ ο ίδιος και όχι οι γύρω σου θέλουν για σένα! Να σκέφτεσαι λοιπόν που είσαι και που θες να βρεθείς . Μόνο αυτό , μην σκέφτεσαι ούτε το πόσο δύσκολο είναι , ούτε το πόσο θα σου πάρει .Απλά σκέψου εάν θέλεις πραγματικά να φτάσεις εκεί.
Αρχίζεις λοιπόν αυτή τη διαδικασία επίτευξης. Κουράζεσαι , μοχθείς , χαίρεσαι , απογοητεύεσαι και φτάνεις τελικά στο τέρμα. Πίστεψε με εάν το θέλεις 100% δεν υπάρχει έστω και μια πιθανότητα να μην το καταφέρεις.Βέβαια να τονίσω εδώ ότι επίτευξη δεν έρχεται ουρανοκατέβατη αλλά μέσα από σκληρή δουλειά και δική μας ωρίμανση .Ίσως στο τέλος ενθουσιαστείς ίσως απογοητευτείς . Να ξέρεις όμως ότι η εμπειρία σου και η αυτοπειθαρχία αυτή που απόκτησες ξεπερνούν το κάθε τι .Άλλωστε σκέψου το και λίγο πιο βαθιά …Δεν είναι τελικά τόσο ο στόχος , όσο η πρόκληση να καταφέρει ο εαυτός μας να ξεπεράσει τα όρια του , τις δυνατότητες , να εξελιχθεί και άλλο.
Η αρχή μου λοιπόν .Τόλμησε και ας είσαι στην γενιά που σου λένε ότι θα πάρεις 500 ευρω! Σπούδασε αυτό που γουστάρεις πραγματικά και ας σου λένε όλοι ότι δεν θα βρεις δουλειά! Ονειρέψου να κάνεις τη διαφορά εκεί που οι άλλοι μας πήραν το όνειρο , εκεί που θέλουν να εγκαταλείψουμε το πιο όμορφο μέρος του κόσμου …την Ελλάδα μας! Καλή τύχη λοιπόν!
.


Σχολιάστε: