Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Καρδιακοί Φίλοι



Στα δάχτυλα ενός χεριού
 
μετριούνται οι φίλοι του μυαλού 
που το μυαλό το ησυχάζουν 
και από έγνοιες το βγάζουν  
Μ.Μαλούχος
Καλησπέρα-καλησπέρα,
     Πρόσφατα  διάβασα σε μια ποιητική συλλογή αυτούς τους τέσσερεις στίχους. Δεν είναι ότι δεν γνώριζα την παραπάνω αλήθεια ,  είναι που συνειδητοποίησα το νόημα και τη σημασία τους.
   Οι περισσότεροι πια μιλάνε για τοξικούς φίλους  , για υποκρισία στις ανθρώπινες σχέσεις , για ζήλεια και ιδιοτέλεια. Αλλά σχεδόν κανένας δεν αναφέρεται στους πραγματικούς φίλους. Στους καρδιακούς φίλους  που υπάρχουν δίπλα μας και μας αποδεικνύουν καθημερινά, με πράξεις, ότι δικαίως έχουν ονομαστεί έτσι!
   Και εδώ σίγουρα οι απορίες πέφτουν βροχή! Πως βρίσκει κανείς έναν καρδιακό φίλο; Πως καταλαβαίνει ότι αυτός είναι ο κατάλληλος και πως τον κρατάει στη ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο; Και τέλος  αφού ο άνθρωπος είναι εγωιστής  και ατομιστής εκ φύσεως γίνεται να αναπτύξει μια τόσο ανιδιοτελή και βαθιά σχέση;
   Θα επιχειρήσω λοιπόν να απαντήσω  σε αυτά τα ερωτήματα ένα προς ένα!
   Πως βρίσκει κανείς έναν καρδιακό φίλο;

   Καταρχάς να τονίσω ότι αν ψάχνεις για το τέλειο στις ανθρώπινες σχέσεις τότε ήδη είσαι χαμένος! Ο καρδιακός φίλος  δεν ταυτίζεται  με τον ιδανικό άνθρωπο. Έχει κουσούρια και αρνητικά  στοιχεία όπως ο καθένας μας, απλά έχει την ιδιότητα  «να εκπέμπει σε κοινή συχνότητα» με σένα (ας μου επιτραπεί αυτή η φράση). Όταν λοιπόν  συμβαίνει αυτό έχουμε τη λεγόμενη ισορροπία. Και όταν ο άνθρωπος ισορροπεί τότε αρχίζει να εμπιστεύεται, να απελευθερώνεται, να αγαπάει, να είναι απόλυτα ειλικρινής και να δίνει στον άλλον επειδή του προκύπτει ως ανάγκη και όχι επειδή ο άλλος το ζητά. Συνεπώς, ένας καρδιακός φίλος  δεν αποκτιέται με παραγγελία αλλά  είναι μια μακροπρόθεσμη και διερευνητική επένδυση!
   Πως καταλαβαίνεις ότι αυτός είναι ο κατάλληλος και πως τον κρατάς  στη ζωή  σου όσο το δυνατόν περισσότερο;
   Θα το θέσω πολύ απλά λοιπόν. Καρδιακός φίλος είναι αυτός που θα κάτσει να ακούσει τα προβλήματά σου και θα σε συμβουλεύσει οποιαδήποτε στιγμή, ανεξαρτήτως από κάθε δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζει. Είναι αυτός που θα πονέσει  με τον πόνο σου και θα γελάσει  με τη χαρά σου και ας έχει τα δικά του προβλήματα και έννοιες. Είναι αυτός που θα σε πονέσει και θα σε πληγώσει για να σου  δείξει ότι έχεις παρεκκλίνει της πορείας σου και πως με τη βοήθειά τουμπορείς  να επανέλθεις. Που ακόμα και να τον κακολογήσεις και παρεξηγήσεις  θα το  δεχτεί προκειμένου  να σε αφυπνίσει από κάποιο λάθος που πράττεις. Αυτά λοιπόν είναι λίγα από τα πράγματα που κάνει ένας καρδιακός φίλος. Για να τον κρατήσεις όμως αυτόν τον φίλο θα πρέπει να “δουλέψεις” σκληρά. Σε μια φιλία λοιπόν, για να είναι καρδιακή, προϋποθέτεται οι δυο φίλοι να είναι αμοιβαίοι πομποί και δέκτες διαφορετικά οι ρόλοι αλλάζουν και γίνονται θύτης και θύμα. Συγκεκριμένα για να κρατήσει μια καρδιακή φιλία χρειάζεται αμοιβαιότητα, κατανόηση, υπομονή, επιμονή, σεβασμός, εμπιστοσύνη, τιμιότητα και ειλικρίνεια.
  Πως ο άνθρωπος αν και εγωιστής αναπτύσσει μια τόση ανιδιοτελή σχέση;
     Για να είμαι ειλικρινής όσο διατύπωνα την παραπάνω ερώτηση σκεφτόμουν πραγματικά  την αντίφασή της! Από τη μια ο άνθρωπος τόσο εγωιστής και ωφελιμιστής και από την άλλη η ανιδιοτέλεια που χαρακτηρίζει μια καρδιακή φιλία .Και όμως!  Αγαπητέ μου αναγνώστη γίνεται! Πως; Η καρδιακή φιλία λοιπόν  είναι η τροφός της ανιδιοτελούς πλευράς του ανθρώπου. Μέσα σε αυτήν ο άνθρωπος μαθαίνει και πιστεύει στο έλεος και όχι με την έννοια της λύπησης αλλά με αυτήν της συμπόνιας και συμπαράστασης, χωρίς αντάλλαγμα.
     Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως όλα αυτά που λέγονται περί θυσιαστικής  αγάπης είναι, επιτρέψτε μου να το πω, χαζά και άτοπα. Μια υγιής και ισορροπημένη ανθρώπινη σχέση και ιδιαίτερα φιλία δεν μπορεί να κρατήσει αν δεν τοποθετούμε τον εαυτό μας πάνω από όλους! Όχι  με τρόπο εγωιστικό αλλά προστατευτικό, γιατί αν θέλουμε να αποκτήσουμε καρδιακούς φίλους ο πρώτος θα πρέπει να είναι ο εαυτός μας!!
Καρβουνοπούλου Βίκυ

Σχολιάστε: